Hoe je de architectuur van je website structureert voor SEO
Een goede website-architectuur is essentieel voor een goede positie in zoekmachines. Maar hoe doe je dat? Website-architectuur is de manier waarop informatie op je site is gestructureerd, onderling verbonden en ontworpen. Voor een e-commerce website kan het er zo uitzien:
– Home
– Producten
– Categorieën
– Product 1
– Product 2
– Product 3
– Merken
– Merk 1
– Merk 2
– Merk 3
– Over ons
– Contact
Het kan ingewikkeld lijken, maar een gemakkelijkere manier om erover na te denken is als een bibliotheek. In een bibliotheek zijn er verschillende secties met boeken. De secties zijn onderverdeeld in categorieën, en de boeken zijn ingedeeld in deze categorieën. Zo kunnen mensen gemakkelijker vinden wat ze zoeken.
Hetzelfde principe geldt voor je website, maar dan met pagina’s. Je homepage is als de bibliotheek-ingang. Vanaf daar zijn er verschillende secties, zoals “Producten”, “Over ons” en “Contact”. Elke sectie heeft subcategorieën, en elke subcategorie heeft pagina’s die eraan zijn gekoppeld.
Om je website zo SEO-vriendelijk mogelijk te maken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om je siteplattegrond (sitemap) en interne linkstructuur te optimaliseren. Een goede sitemap geeft zoekmachines de informatie die ze nodig hebben om je site te crawlen en te indexeren. Interne links stellen zoekmachines in staat om gemakkelijk door je site te navigeren en de relevantie van elke pagina te begrijpen.
Ten tweede moet je ervoor zorgen dat elke pagina een logische basis-URL heeft. Het is bijvoorbeeld niet ideaal om een pagina-URL als “www.example.com/p=123” te hebben, omdat het voor zoekmachines niet duidelijk is waar de pagina over gaat. Het is beter om een URL te hebben als “www.example.com/producten/categorie1/product1”.
Ten derde moet je ervoor zorgen dat je site snel laadt. Zoekmachines geven de voorkeur aan sites die snel laden en een goede gebruikerservaring bieden. Een site die traag laadt, kan ook een negatief effect hebben op de gebruikerservaring en het bouncepercentage verhogen.
Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je site goed geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Aangezien het grootste deel van het internetverkeer afkomstig is van mobiele apparaten, is het essentieel dat je site goed werkt op smartphones en tablets.
Door deze richtlijnen te volgen, kun je de architectuur van je website optimaliseren voor SEO en zo meer organisch verkeer naar je site genereren.